fbpx Поділ майна подружжя при розлученні. Особисте приватне та спільне майно подружжя | Адвокатське Бюро «ЮРЛАЙТ»

Поділ майна подружжя при розлученні. Особисте приватне та спільне майно подружжя

Середній місячний заробіток за невиплату зарплати при звільненні
27.02.2019
Як виселити з квартири та зняти з реєстрації місця проживання?
22.06.2019

Поділ майна подружжя – питання, яке одним з перших виникає у разі небажання подружжя продовжувати спільне сумісне життя. У цій статті Ви дізнаєтеся, на яке майно можна претендувати у разі розлучення,  як саме відбувається поділ спільного майна подружжя та який строк позовної давності щодо вимог про поділ спільного майна.

Найчастіше питання поділу майна подружжя виникає після фактичного припинення шлюбних відносин. В народі існує помилкова думка, що майно можна поділити тільки після розлучення. Насправді закон не пов’язує відносини поділу майна з фактом розірвання шлюбу. Подружжя може ділити майно як під час шлюбу, так і після його розірвання. При цьому розірвання шлюбу не призводить до автоматичного припинення  права спільної сумісної власності на майно.


Ст. 60  Сімейного кодексу України

Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.


Насамперед, потрібно розібратися, яке ж майно належить особисто одному з подружжя, а яке майно є спільною сумісною власністю. Умовно все майно набуте як в шлюбі так і до шлюбу, можна поділити на наступні категорії:
1. Майно, що є особистою приватною власністю;
2. Спільне майно, яке підлягає поділу між чоловіком та дружиною;
3. Майно, яке може бути визнано спільною власністю подружжя за рішенням суду.


 

Перелік майна, що є особистою приватною власністю дружини/чоловіка:

 

– Майно, набуте до шлюбу;
– Майно, набуте  за час шлюбу, але за кошти, які належали  йому/їй особисто;
– Успадковане майно;
– Подароване майно;
– Індивідуальні речі, які були придбані конкретно для одного із подружжя та якими користувався суто один із подружжя;
– Коштовності;
– Премії, нагороди за особисті заслуги;
– Грошові кошти сплачені  у відшкодування шкоди завданої особистому майну;
– Грошові кошти сплачені  у відшкодування моральної шкоди;
– Страхові виплати, одержані нею, ним за  особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за її/його особисті кошти;
– Дивіденди, плоди від майна, що належить дружині, чоловікові;
– Квартира, приватизована одним із подружжя (діюча редакція Сімейного кодексу);
– Земельна ділянка, приватизована одним із подружжя (діюча редакція Сімейного кодексу).


 

Перелік майна, що є спільною сумісною власністю подружжя:

 

– Майно, набуте в шлюбі, що згідно закону не є особистою приватною власністю одного з подружжя;
– Заробітна плата, стипендія, пенсія;
– Інші доходи одного з подружжя, що згідно закону не є особистою приватною власністю одного з подружжя.


 

Перелік майна, яке може бути визнане спільною  власністю  за рішенням суду:

 

– Майно, набуте в шлюбі  внаслідок укладення одним з подружжя договору в інтересах сім’ї;
– Речі для професійних занять, придбані за час шлюбу для одного з подружжя;
– Майно одного з подружжя, вартість якого збільшилася внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або вкладу (витрат) другого з подружжя;
– Дохід (дивіденди) від майна, що належить одному з подружжя,  якщо другий із подружжя брав участь в утриманні, управлінні або  догляді за  цим майном.



Квартира, приватизована дружиною або чоловіком у період з 11 січня 2011 року по 12 червня 2012 року, є спільною сумісною власністю подружжя та підлягає рівному поділу між дружиною та чоловіком. Квартира, яка приватизована після 12 червня 2012 року є особистою приватною власністю того з подружжя, який здійснив її приватизацію.


Порядок поділу спільного майна подружжя

Спільне майно подружжя може бути поділено за домовленістю дружини та чоловіка. Це найпростіший та найкращий варіант поділу майна для обох з подружжя. В такому разі майно може ділитися в натурі, або може бути продано, а гроші, що виручені за нього поділено між чоловіком та дружиною. Також є варіант укладення договору про поділ майна. Договір про поділ нерухомого майна обов’язково укладається в письмовій формі та нотаріально посвідчується.


Підпишіться на наш інстаграм
Отримайте безкоштовну консультацію
 


Однак не завжди дружина та чоловік доходять спільної згоди щодо поділу майна. В такому випадку спір вирішується судом за позовною заявою одного з подружжя. Як відомо, вимогу про поділ майна можна включити у позов про розірвання шлюбу. На перший погляд, це дуже зручно. Але це тільки на перший погляд.  Ми не рекомендуємо цього робити, оскільки розгляд вимог щодо поділу майна може затягнутися надовго, відповідно питання розірвання шлюбу також буде невирішене. Тільки після повного вирішення усіх питань, порушених в позові, суддя приймає одне єдине судове  рішення, в якому одночасно вирішує питання поділу майна та розірвання шлюбу. Тому позов про поділ майна слід подавати до суду окремо від позову про розірвання шлюбу.
Таким чином можна виокремити добровільний та судовий способи поділу спільного майна. Вирішуючи справу про поділ майна, суд враховує інтереси кожного з подружжя, інтереси їхніх дітей та інші обставини, які мають важливе значення.



Суд може відступити від засад рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення, зокрема: незабезпечення належного матеріального забезпечення сім’ї, ухилення від участі в утриманні дітей, приховування спільного майна, знищення, пошкодження чи втрата спільного майна, витрачання майна всупереч інтересам сім’ї.


Звертаємо увагу, що у разі розірвання шлюбу до вимог про поділ майна застосовується строк позовної давності. Строком позовної давності є строк, протягом якого особа може звернутися до суду для захисту своїх прав. Строк позовної давності становить 3 (три) роки з моменту, коли чоловік/дружина дізналися про порушення своїх майнових прав. У разі пропущення строку позовної давності повернути собі майно практично неможливо, тому не варто відкладати питання поділу майна на потім, а відразу вирішувати його  паралельно з розірванням шлюбу. При цьому, якщо ж шлюб не розірвано, навіть за умови окремого  проживання чоловіка та дружини, вимогу про поділ майна можна заявити в будь-який час і позовна давність не застосовується.
Юристи Адвокатського бюро «ЮРЛАЙТ» нададуть юридичну консультацію щодо поділу майна подружжя, здійснять необхідні дії з метою виявлення майна другого з подружжя, підготують позов та професійно здійснять захист ваших інтересів у суді. Для замовлення послуги зателефонуйте нам за вказаними нижче телефонними номерами, або заповніть цю письмову форму (натисніть тут, щоб залишити заявку).


Телефон: (096) 283-90-84

Вайбер: (093) 783-06-73

Електронна пошта: office@urlight.com.ua

Скайп: yurelated


Підпишіться на наш інстаграм
Отримайте безкоштовну консультацію
 


 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *