fbpx Як виселити з квартири та зняти з реєстрації місця проживання? | Адвокатське Бюро «ЮРЛАЙТ»

Як виселити з квартири та зняти з реєстрації місця проживання?

Поділ майна подружжя при розлученні. Особисте приватне та спільне майно подружжя
12.05.2019
Як подати заяву про злочин в поліцію?
06.07.2019

Питання виселення особи, або інакше кажучи,  позбавлення права користування житловим приміщенням врегульовано нормами відразу двох кодексів: Цивільного кодексу України та відверто застарілого Житлового кодексу УРСР, що передбачають різні підстави виселення особи з квартири/будинку. В цій статті ми поговоримо про найпоширеніші способи позбавлення права користування житловим приміщенням, що мають наслідком зняття особи з реєстрації місця проживання.

На практиці питання виселення особи, виникає у разі погіршення відносин між власником та зареєстрованою особою, припинення шлюбних відносин, асоціальної поведінки зареєстрованої особи та з інших причин, що роблять спільне проживання в одній квартирі неможливим. Також часто трапляється випадки, коли власник хоче продати квартиру, однак факт наявності інших зареєстрованих осіб, які давно фактично не проживають в квартирі, перешкоджає це зробити. Ситуації бувають різні, однак всі вони потребують врегулювання за допомогою суду. Якщо немає добровільної згоди особи, власник не може її виписати з житлового приміщення самостійно.


Ст. 7  Конституції України

Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду.



Найпоширеніші підстави 
втрати права користування квартирою:


Відсутність особи в місці реєстрації проживання.

Член сім’ї власника квартири, що знаходиться у приватній власності, втрачає право на користування цією квартирою у разі його відсутності понад один рік. Член сім’ї власника квартири державної, або комунальної власності втрачає право на користування квартирою у разі його відсутності понад шість місяців. При цьому така особа втрачає право користування житлом за умови відсутності без поважних причин. Якщо ж причини відсутності були поважними: лікування, навчання, відрядження, право користування квартирою за таким членом сім’ї зберігається. Тому після надання доказів поважності своєї відсутності за місцем реєстрації, суд відмовить в задоволенні позову.



Припинення статусу члена сімї власника квартири.

Згідно із ст. 405 ЦК України, члени сім’ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Слід розуміти, що право користування житлом нарівні з власником житла – є похідним і пов’язане виключно із статусом особи як члена сім’ї. У випадку припинення статусу члена сім’ї як правило складається ситуація, коли особа проживаючи в квартирі не має будь-яких домовленостей з власником щодо порядку користування житлом, не сплачує комунальні послуги та не приймає участі в будь-яких витратах на утримання житла. Такі дії особи, що втратила статус члена сім’ї розцінюються не інакше як перешкоди у користуванні та розпорядженні власником своїм майном. Так згідно ст. 391 ЦК України власник має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном – спірною квартирою. В такій ситуації усунути перешкоди у здійсненні власником права власності на квартиру стає можливим шляхом визнання зареєстрованої особи такою, яка втратила право на користування квартирою.

Згідно з позицією Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ, висловленою в постанові «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав» № 5 від 07.02.2014 року позов про усунення порушень прав, не пов’язаних із позбавленням володіння, підлягає задоволенню у разі, якщо позивач доведе, що він є власником і що діями відповідача порушується його право власності.

Для суду необхідно надати докази припинення статусу члена сім’ї, якими можуть бути рішення суду про розірвання шлюбу, рішення суду про усиновлення, свідоцтво про розірвання шлюбу, довідка про склад сім’ї форми № 3, інша довідка видана організацією, що надає послуги по утриманню будинку або інші послуги по управлінню будинком. Встановивши, що особа не є членом сім’ї власника квартири та обставини, що свідчать про перешкоджання здійснення власником права власності та користування, суд приймає рішення про визнання особи такою, що втратила право на користування квартирою.



Протиправна поведінка зареєстрованої особи.

Якщо зареєстрована особа, у тому числі член сім’ї, завдає шкоду квартирі, руйнує її, періодично порушує правила спільного проживання, що унеможливлює проживання з  ним в одній квартирі інших осіб, використовує квартиру з іншою метою, ніж використання в якості житла, цю особу можливо виселити через суд без надання іншого житлового приміщення. Щоправда виселити на цій підставі можливо за умови застосування до такої особи відповідних заходів впливу, а саме притягнення до адміністративної відповідальності, інші заходи виховного (превентивного) характеру вжиті трудовим колективом, зборами співмешканців будинку тощо. Звертаємо увагу, що для виселення особи, вказані порушення мають бути систематичними, два рази і більше, відповідно притягнення особи до відповідальності або вжиття інших заходів виховного характеру  має бути також не менше двох разів. Ці факти потрібно підтвердити в суді відповідними доказами.



Зняти особу з реєстрації місця проживання без її згоди можливо виключно у випадку втрати нею права користування житловим приміщенням.


Порядок позбавлення права користування житлом

Виселення на підставах вказаних вище відбувається виключно за допомогою суду. Для цього необхідно звернутися до суду з відповідною позовною заявою. Обов’язково сплатити судовий збір. Вимога про виселення або визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням є вимогою немайнового характеру, тому за звернення до суду з такою позовною заявою сплачується судовий збір в розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (768 грн. 40 коп. станом на 2019 рік).


Підпишіться на наш інстаграм
Отримайте безкоштовну консультацію
 


У позовній заяві вказуються вимоги про виселення або визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням. Вимога про зняття з реєстрації місця проживання в позові не вказується. Якщо поряд з вимогою про виселення,  визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням заявити вимогу про зняття реєстрації, суд відмовить в задоволенні такої вимоги і за наявності підстав задовольнить позов частково.

Після набрання рішення суду законної сили власнику квартири слід отримати в суді виконавчий лист, і звернутися з судовим рішенням та виконавчим листом до центру надання адміністративних послуг для зняття особи з місця реєстрації місця проживання. Зняття з реєстрації здійснюється протягом семи днів з моменту звернення.


Юристи Адвокатського бюро «ЮРЛАЙТ» нададуть юридичну консультацію щодо виселення особи та зняття її з реєстрації місця проживання, підготують позов та професійно здійснять захист ваших інтересів у суді. Для замовлення послуги зателефонуйте нам за вказаними нижче телефонними номерами, або заповніть цю письмову форму (натисніть тут, щоб залишити заявку).


Замовити зворотній дзвінок


Телефон: (096) 283-90-84

Вайбер: (093) 783-06-73

Електронна пошта: office@urlight.com.ua

Скайп: yurelated


Підпишіться на наш інстаграм
Отримайте безкоштовну консультацію
 


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *