fbpx Як повернути гроші за розпискою? | Адвокатське Бюро «ЮРЛАЙТ»

Як повернути гроші за розпискою?

Поновлення строку на прийняття спадщини
22.07.2020
Штраф по статті 130 КУпАП
01.09.2020

Як повернути гроші за розпискою?

Як правило гроші позичають, не укладаючи будь-яких письмових договорів, а лише оформляють розписку. Складання боргової розписки є звичним явищем в нашій країні. Легко гроші позичити, а ось інше питання  –  ці гроші повернути. В цій статті ми поговоримо про зміст розписки за якою гроші реально можливо повернути, порядок стягнення грошових коштів за розпискою, наслідки прострочення позичальника. Також корисною буде інформація про розписки, маючи які на руках, можна відразу сміливо попрощатися зі своїми грошима.

Кошти надає позикодавець, а отримує їх позичальник. З юридичної сторони, розписка є нічим іншим як письмовим підтвердженням укладення договору позики між позикодавцем і позичальником. Так, ви все правильно прочитали, саме договору позики. Договори можуть укладатися як у письмовій формі так і усній. Видаючи боргову розписку позикодавцеві, позичальник тим самим засвідчує укладення між сторонами усного договору позики, факт передачі йому коштів позикодавцем та свій обов’язок повернути кошти в майбутньому.


ст. 1047 Цивільного кодексу України
На підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми.

Згідно того ж Цивільного кодексу договір позики обов’язково укладається у письмовій формі, якщо в позику передається сума 170 грн. і більше. Це відверто застаріла норма, яка абсолютно не відповідає нинішнім економічним реаліям. Втім, судова практика сформувалася таким чином, що навіть якщо сума позики буде перевищувати один мільйон гривень, однієї розписки для стягнення коштів буде більш ніж достатньо. Однак є одне «але», не просто розписки, а «правильно складеної розписки». Факт отримання грошей у борг підтверджує не будь-яка розписка, а саме розписка про отримання коштів, з якої можливо встановити, що відбулася передача саме цієї суми коштів від позикодавця позичальнику.

Замовити послуги адвоката


Правильно складена розписка, за якою стягнути кошти реально

Якщо всі ці пункти дотримані, тоді ваша розписка є складеною правильно, а отже кошти можливо повернути без усіляких сумнівів.
– Текст розписки написаний власноручно позичальником;
– Вказано дату написання розписки (число, місяць,рік);
– Вказано дані позикодавця та позичальника, за якими осіб можна ідентифікувати;
– Розбірливо вказано суму позики. Краще, щоб сума була зазначена також прописом;
– Міститься вказівка, що позичальник зобов’язується повернути грошові кошти;
– Розписка підписана позичальником.

Вказувати в розписці, що грошова  сума отримана в якості боргу чи позики немає необхідності. Важливо, щоб в розписці лише містилася фраза «зобов’язуюсь повернути». Відсутність в розписці вказівки про строк повернення грошових коштів не означає, що розписка складена невірно. Визначати строк повернення коштів  в розписці не обов’язково. Якщо позичальник не вказав в розписці конкретний строк повернення, на допомогу приходить Цивільний кодекс.


ст. 1049 Цивільного кодексу України
Якщо строк повернення позики не визначено, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред’явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договорами.

Неправильно складена розписка або «про гроші можна забути»

– Розписка не передбачає прямий обов`язок позичальника повернути кошти;
– Не вказано дату складання розписки; 
– Не вказано дані про особу, якій мають бути повернено кошти;
– Міститься обов’язок не повернути, а віддати суму коштів за умови вчинення певної дії;
– Міститься обов’язок не повернути, а віддати суму коштів за умови настання певної події;
– Не вказано валюту позики (гривня, долар США);
– Розписка не підписана позичальником.


Порядок стягнення грошових коштів за розпискою

Першим етапом для повернення грошей за розпискою є надсилання боржнику письмової претензії. В претензії слід вказати про негативні наслідки, які настануть для боржника в разі неповернення коштів в добровільному порядку: нарахування штрафних санкцій, інфляційні витрати, судові витрати, витрати виконавчого провадження. В претензії також слід вказати строк, протягом якого мають бути повернені кошти, для прикладу 5 днів з моменту її отримання. Якщо особа справді має намір повернути кошти,то повірте, після отримання правильно складеної претензії, усвідомивши всі додаткові витрати, що можуть настати, вона їх поверне. Але якщо відповіді на претензію не буде, або відповідь буде  незадовільна, в такому разі однозначно потрібно звертатися до суду. Звернення з претензією не є обов’язковим, можна відразу звертатися до суду як тільки настав час виконання зобов’язань. Але все-таки ми рекомендуємо звертатися до суду тільки після відсутності результату за претензією. Суд це крайній захід, до якого сторони приходять, коли всі можливі засоби врегулювання спору вичерпано. Стягнення коштів через суд здійснюється в порядку цивільного судочинства. Є два способи стягнення коштів через суд: в порядку спрощеного та загального провадження.

1) Стягнення в порядку спрощеного провадження

Цей спосіб стягнення коштів через суд є найшвидшим. Буквально за 3 (три)  місяці можливо отримати рішення суду про стягнення коштів, яке набере законну силу. Особливість розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження полягає в тому, що справа вирішується в найкоротші строки без проведення підготовчого судового засідання, судових дебатів, подекуди навіть за відсутності сторін на підставі наявних у справі матеріалів.

Щоправда спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ за позовами про стягнення грошових сум незначного розміру. Стягнути кошти за розпискою в порядку спрощеного провадження  можливо якщо сума боргу не перевищує  ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб –(суму вказано станом на 2020 рік). Якщо сума перевищує 210 200 грн., тоді слід звертатися з позовом в порядку загального позовного провадження.

2) Стягнення в порядку загального провадження

Цей спосіб стягнення коштів через суд є тривалим, застосовується для стягнення сум значного розміру. Строк розгляду справи як правило триває не менше 6 місяців. Справа вирішується з викликом та повідомленням сторін, у справі проводиться підготовче судове засідання, судові дебати.


Запорукою успіху в цій категорії справ є правильно складена позовна заява, яка за змістом відповідатиме всім вимогам процесуального закону, а також всебічно і повно зібрані та подані разом з позовною заявою докази на підтвердження своєї позиції. Після набрання рішенням суду законної сили, необхідно отримати виконавчий лист, який має силу виконавчого документа. Виконавчий лист подається державному чи приватному виконавцю, який відкриває виконавче провадження, віднаходить майно,кошти на рахунках боржника, накладає арешти та звертає стягнення.


Наслідки прострочення повернення коштів за розпискою

Якщо боржник  своєчасно не повернув кошти за розпискою, понад суму основного боргу для нього настає обов’язок сплатити на користь позикодавця інфляційні витрати, а також три проценти річних від простроченої суми.


Якщо у Вас виникли питання щодо стягнення грошових коштів за розпискою чи договором, потрібна допомога адвоката, зателефонуйте до нас, або скористайтеся кнопкою зворотнього зв’язку. Юристи Адвокатського бюро «ЮРЛАЙТ» проаналізують текст розписки, нададуть професійну юридичну консультацію по питаннях стягнення коштів. Ми самостійно складемо позовну заяву, сформуємо документи для звернення до суду, здійснимо представництво інтересів у суді без Вашої присутності. Будьте з нами і вирішуйте свої питання легко!


(093) 783-06-73
(096) 283-90-84


Замовити зворотній дзвінок


Підпишіться на наш інстаграм
Отримайте безкоштовну консультацію
 


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *