fbpx Поновлення строку на прийняття спадщини | Адвокатське Бюро «ЮРЛАЙТ»

Поновлення строку на прийняття спадщини

Кримінальної відповідальності за водіння в стані сп’яніння не буде
24.06.2020
Як повернути гроші за розпискою?
16.08.2020

Поновлення строку на прийняття спадщини

Якщо спадкоємець вчасно не звернувся до нотаріуса та пропустив строк на прийняття спадщини, то єдиним виходом в цій ситуації буде поновлення строку на прийняття спадщини. Поновлення строку здійснюється шляхом визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. В цій статті ми детально розглянемо порядок та особливості поновлення строку на прийняття спадщини.

Як відомо, для того щоб прийняти спадщину спадкоємець має подати нотаріусу за останнім місцем проживання спадкодавця заяву про прийняття спадщини. Заяву про прийняття спадщини має бути подано протягом 6 (шести) місяців, які починають свій відлік з дня, наступного після смерті спадкодавця. Згідно вимог Цивільного кодексу спадкоємець який протягом 6 місяців не подав нотаріусу заяву про прийняття спадщини, вважається таким, що не прийняв спадщину, а отже втрачає будь-які права на спадкове майно. Однак, той же Цивільний кодекс дає можливість спадкоємцю поновити цей строк. Потрібно лише правильно скористатися такою можливістю.


ст. 1272 Цивільного кодексу України
За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити спадкоємцеві додатковий строк для прийняття спадщини.

Звертаємо увагу, що за змістом ст. 1272 Цивільного кодексу поновити строк вдасться у разі, якщо цей строк було пропущено з поважної причини. Тобто потрібно довести, що подання заяви про прийняття спадщини за конкретних обставин було неможливим і що ці обставини були такими, на які не міг вплинути спадкоємець.

Замовити послуги адвоката


Поважність пропуску строку на подання заяви про прийняття спадщини

Переліку поважних причин пропуску строку на подання заяви про прийняття спадщини законом не передбачено. Поважність причин пропуску строку визначається судом в кожному конкретному випадку. Поважними є причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Аналіз судової практики свідчить, що найбільш поширеними поважними причинами пропуску строку є наступні: тривала хвороба, перебування тривалий час за кордоном, проходження строкової військової служби в Збройних Силах України, а віднедавна ще й додався Карантин 2020 року.

Не можуть бути визнані поважними такі причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини як юридична необізнаність спадкоємця стосовно строку та порядку прийняття спадщини, похилий вік, невизначеність між спадкоємцями про те хто прийме спадщину, відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини, несприятливі погодні умови. В більшості випадків суди йдуть на зустріч спадкоємцям-позивачам і поновлюють строки на подання заяв про прийняття спадщини, інколи навіть ігноруючи практику Верховного суду.


Порядок поновлення строку

Поновити строк на прийняття спадщини можливо через суд в порядку позовного провадження. Для цього слід звернутися до суду із позовною заявою. Оскаржувати дії нотаріуса недоцільно, оскільки дії нотаріуса щодо відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину  у зв’язку з пропуском строку спадкоємцем, є правомірними. Подання скарг на дії/бездіяльність нотаріуса є доволі поширеною помилковою практикою не лише серед спадкоємців, але й самих юристів.

Запорукою успіху в цій категорії справ є правильно складена позовна заява, яка за змістом відповідатиме всім вимогам процесуального закону, а також всебічно і повно зібрані та подані разом з позовною заявою докази на підтвердження своєї позиції. Досить поширеною є помилка, коли до суду подають позовну заяву про поновлення строку на прийняття спадщини, в прохальній частині також зазначають невірно: «поновити строк на прийняття спадщини». Це призводить до відмови в позові, як наслідок можна втратити велику кількість часу. Наголошуємо, як правильно має звучати назва позову: «Позовна заява про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини». Аналогічно має бути прописана прохальна частина позову.

За подання позовної заяви сплачується судовий збір в розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що станом на 2020 рік становить 840 грн. 80 коп.


Відповідачем у вказаній категорії справ виступає територіальна громада в особі органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. Неправильно вказувати відповідачем нотаріуса яким було відкрито спадкову справу.

Строк розгляду справи в суді  становить близько 6 місяців. За результатами розгляду справи приймається рішення, в якому вказується додатковий строк на прийняття спадщини. Після набрання рішенням законної сили потрібно звернутися до нотаріуса повторно із заявою про прийняття спадщини. При цьому важливо не пропустити строк, який вказаний у рішенні суду.


Перелік документів

Подання до суду відразу всіх необхідних документів значно пришвидшить розгляд справи. В протилежному випадку суддя змушений буде відкласти розгляд справи для подання позивачем документів яких не вистачає.
До позовної заяви обов’язково потрібно додати копії таких документів:
– Свідоцтво про смерть;
– Постанова нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії;
– Документи про спорідненість спадкодавця та спадкоємця (у разі спадкування за законом);
– Заповіт (у разі спадкування за заповітом);
– Документи, що підтверджують поважність пропуску строку;
– Правовстановлюючі документи на нерухоме майно.


До якого суду звертатися?

Для поновлення строку на прийняття спадщини потрібно звертатися до місцевого загального суду за місцезнаходженням нерухомого майна, що входить до складу спадщини. Для прикладу, якщо квартира знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Михайла Драгоманова (Дарницький район), тоді з позовом слід звертатися до Дарницького районного суду міста Києва.


Для того, щоб процедура поновлення строку на прийняття спадщини пройшла успішно та якомога швидше, рекомендуємо скористатися послугами юристів. Юристи Адвокатського бюро «ЮРЛАЙТ» проаналізують ситуацію, що склалася, допоможуть зібрати необхідні докази. Ми надамо професійну юридичну консультацію по питаннях прийняття спадщини, самостійно складемо позовну заяву, сформуємо документи для звернення до суду, здійснимо представництво ваших інтересів у суді без Вашої присутності. Звертайтесь до Адвокатського Бюро «ЮРЛАЙТ» та вирішуйте свої питання легко.

(093) 783-06-73
(096) 283-90-84


Замовити зворотній дзвінок


Підпишіться на наш інстаграм
Отримайте безкоштовну консультацію
 


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *